Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι φτηνά τα τρόφιμα και σε ποιες ακριβά

67


Έρευνα της Eurostat, που εξέτασε τις τιμές 440 όμοιων προϊόντων (τροφίμων, αναψυκτικών και καπνικών) για το έτος 2015 κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Στην Ελβετία οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη,  ενώ οι χαμηλότερες τιμές στα τρόφιμα εντοπίζονται στην ΠΓΔΜ και την Πολωνία.

Η έρευνα δεν διεξήχθη μόνο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συμπεριέλαβε και χώρες υπό ένταξη.

Από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, προκύπτει ότι το αλκοόλ είναι 75% ακριβότερο στην Ιρλανδία απ’ ότι στον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η αγορά αλκοόλ στη Βουλγαρία είναι οικονομικότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κατά 36%.

Τα ακριβότερα τσιγάρα στην Ευρώπη πωλούνται στη Μεγάλη Βρετανία, με ποσοστό αυξημένο κατά 119% από το μέσο όρο, ενώ τα φτηνότερα τσιγάρα μπορεί κανείς να τα αγοράσει στη Βουλγαρία.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πιο ακριβές τιμές ψωμιού, κρέατος, ψαριού και δημητριακών τις έχει η Δανία, ενώ η Κύπρος είναι η πιο ακριβή από όλες τις χώρες σε γάλα, τυρί και αυγά.

Ανάμεσα στις 38 χώρες, η Ρουμανία έχει τις πιο οικονομικές τιμές σε ψωμί και δημητριακά, η Αλβανία το πιο φτηνό κρέας, η ΠΓΔΜ τα πιο φτηνά ψάρια, ενώ η Πολωνία είναι πρώτη στις πιο φτηνές τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.Source link