Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός: Η προϊστορία δείχνει… πέμπτο τελικό

60


Ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα με 2-1 στην σειρά των φετινών τελικών της Stoiximan.gr Basket League και πλέον μένει να δούμε αν καταφέρει να “καθαρίσει” την υπόθεση-τίτλος στο τέταρτο ματς ή ο Παναθηναϊκός θα ισοφαρίσει και όλα θα κριθούν στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα

Αν ρίξουμε μια ματιά στην προϊστορία των 16 συνολικά τελικών που έχουν προηγηθεί μεταξύ των “αιωνίων” αντιπάλων, θα παρατηρήσουμε ότι στους μισούς ακριβώς (8/16, 50%) ο πρωταθλητής ανακηρύχθηκε στην τελευταία και καθοριστική αναμέτρηση. Όσον αφορά τις “κονταρομαχίες” που ολοκληρώθηκαν στα τέσσερα παιχνίδια, αυτές είναι πέντε τον αριθμό (31,3%), ενώ μόλις τρεις (18,7%) κρίθηκαν με τις συνοπτικές διαδικασίες της… σκούπας.

Σε ποιο παιχνίδι κρίθηκαν οριστικά καθεμιά από τις 16 προηγούμενες σειρές τελικών μεταξύ των “αιωνίων”:

Το ενδεχόμενο του “sweep” έχει ήδη διαγραφεί, άρα αυτόματα οι πιθανότητες για τα άλλα δυο έχουν αυξηθεί. Με άλλα λόγια, από τις 13 σειρές, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν με 3-0 υπέρ κάποιας εκ των δυο ομάδων, το 61,5% κρίθηκαν σε πέμπτο ματς και το υπόλοιπο 38,5% σε τέταρτο.

Το συμπέρασμα λοιπόν που εξάγεται από τα πεπραγμένα του παρελθόντος, είναι ότι οι “πράσινοι” συγκεντρώνουν περισσότερες ελπίδες να νικήσουν στον τέταρτο τελικό του ΟΑΚΑ (08/06 21:00), παρότι οι “ερυθρόλευκοι” να αναδειχθούν τροπαιούχοι στην έδρα του αντιπάλου τους.

Για να μην παρεξηγηθούμε, αυτή είναι μια απλή εκτίμηση βάσει της προϊστορίας. Εννοείται πως κάθε σειρά έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες και είναι εντελώς ξεχωριστή υπόθεση από αυτές που προηγήθηκαν ή αυτές, οι οποίες ενδεχομένως θα ακολουθήσουν. Η επόμενη μεγάλη “μάχη” των δυο κορυφαίων ομάδων θα καθορίσει οριστικά πότε θα ολοκληρωθεί η υπόθεση-τίτλος την φετινή σεζόν.

Πως διαμορφώνονται τα ποσοστά με δεδομένο ότι οι σειρές δεν κρίθηκαν οριστικά στο τρίτο παιχνίδι:

Πηγή: eurohoops.net/elSource link