Ανυπακοή ζητούν οι ηγέτες της Καταλονίας. Προσφυγή κατά του άρθρου 155

49Μία δύσκολη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στην Καταλονία, που μπορεί να έχει απρόβλεπτη εξέλιξη, μετά την ανακοίνωση του Mariano Rajoy το περασμένο Σάββατο, με την οποία γνωστοποίησε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας, βάζοντας έτσι τέλος στην αυτονομία της περιοχής.

Ακολούθησε την ίδια μέρα μεγάλη συγκέντρωση στη Βαρκελώνη από περίπου 450.000 χιλιάδες οργισμένους Καταλανούς, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, ωστόσο δεν λείπουν και οι αντίθετες φωνές στην περιφέρεια.

Τώρα η τοπική κυβέρνηση και δήμοι της Καταλονίας καλούν το λαό σε ανυπακοή, όπως μετέδωσε το Euronews.

Οι Καταλανοί ηγέτες δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι δημόσιοι λειτουργοί θα αγνοήσουν τις εντολές της Μαδρίτης. ενώ αρκετοί δήμοι της Καταλονίας έχουν ζητήσει συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου με στόχο την καταψήφιση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Rajoy.

Την ίδια στιγμή στη Μαδρίτη ετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της Γερουσίας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, όπου αναμένεται να εμφανιστεί και ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Carles Puigdemont.

Προσφυγή της Καταλονίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του άρθρου 155

Η κυβέρνηση της Καταλονίας θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της εφαρμογής του άρθρου 155, που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως μετέδωσε το Reuters.

Παράλληλα, αποφασίστηκε συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου της Καταλονίας το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του περιφερειακού κόμματος Junts pel Si.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, όπως είπε, θα παρουσιάσει η απάντησή του κόμματος του στη Μαδρίτη. Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, επεσήμανε πως ο ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, θα χάσει όλες του τις εξουσίες όταν η Μαδρίτη ενεργοποιήσει το άρθρο 155.

Η κεντρική κυβέρνηση θα διορίσει προσωρινό αντιπρόσωπό της αυτόνομης περιφέρειας, ο οποίος θα διοικεί την περιοχή μετά την έγκριση από τη Γερουσία των μέτρων που προβλέπει το αμφιλεγόμενο άρθρο, που δεν έχει τεθεί ξανά σε ισχύ.

Η έγκριση των μέτρων από τη Γερουσία αναμένεται την Παρασκευή.

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του συντάγματος της Ισπανίας

Το άρθρο 155 προβλέπει πως αν μια περιφερειακή κυβέρνηση «ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας», η Μαδρίτη «μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας».

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους και έχει ως εξής:

«Εάν μία αυτόνομη κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος».
«Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

Δείτε το ρεπορτάζ του Euronews.

Video: Καταλονία: Επαπειλούμενος «εμφύλιος» με φόντο το δημοψήφισμα

cnnSource link