Ορκίστηκε η κυβέρνηση της Ολλανδίας, αποχωρεί από το ΥΠΟΙΚ ο Ντάισελμπλουμ

31Ορκίσθηκε σήμερα, ενώπιον του βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερμ η νέα ολλανδική κυβέρνηση υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Για τον σχηματισμό του τετρακομματικού σχήματος χρειάστηκαν 225 μέρες μετά τις εκλογές της 15ης Μαρτίου, το μεγαλύτερο που έχει απαιτηθεί ποτέ στην ιστορία της Ολλανδίας.

Εκτός από τον πρωθυπουργό Ρούτε, περιλαμβάνει τρεις αντιπροέδρους, έναν από καθένα από τα άλλα κόμματα, 12 υπουργούς και οκτώ υφυπουργούς. Πρόκειται για την τρίτη κυβέρνηση που σχηματίζει ο κ. Ρούτε από το 2010 που ανέβηκε στην εξουσία.

Διαθέτει ωστόσο πλειοψηφία μόνο μίας έδρας και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Συνεπώς ενδεχόμενη διαφωνία ακόμη και ενός βουλευτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια του συνασπισμού.

Ο συνασπισμός περιλαμβάνει το φιλελεύθερο VVD του κ. Ρούτε, το κεντρώο D66 και τα συντηρητικά χριστιανικά κόμματα CDA και Χριστιανική Ένωση, σηματοδοτώντας μια στροφή προς τα δεξιά σε σύγκριση με την απερχόμενη κυβέρνηση του VVD και του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος.

Η ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης σηματοδοτεί την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα αποχωρήσει από την ολλανδική πολιτική. Ο κ. Ντάισελμπλουμ θα αποχωρήσει και από την προεδρία του Eurogroup στα μέσα Ιανουαρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών τον κ. Ντάισελμπλουμ θα διαδεχθεί ο 42χρονος χριστιανοδημοκράτης Γόπκε Χέκστρα, ενώ ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του VVD, ο Χάλμπε Ζίλστρα, θα ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών.

 

skaiSource link