Τα 6 κλειδιά της Huawei στο ταξίδι της καινοτομίας

68


Από την έντυπη έκδοση

Tου Γιώργου Πολύζου
gpol@pestaola.gr

«Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με το πρώτο βήμα» έλεγε ο Κομφούκιος και φαίνεται ότι αυτό είχε στο μυαλό του ο Ren Zhengfei, ιδρυτής και πρόεδρος του δ.σ. της Huawei.

Το πρώτο βήμα έγινε το 1987, όταν ο Ren Zhengfei ίδρυσε τη Huawei Technologies με αρχικό κεφάλαιο περίπου 5.000 δολ., στο Shenzhen, όταν ακόμα η παραλιακή πόλη της νότιας Κίνας ήταν ένα «ψαροχώρι» πριν μεταβληθεί σε Silicon Valley της Ασίας.

«Ο κόσμος μας ξέρει για το τι κάνουμε, όχι το πώς και το γιατί» ανέφερε ο David Kim, Global Brand Director, Huawei Consumer Business Group, κατά την εναρκτήρια ομιλία του press event που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Θέλοντας να ξανασυστηθεί στο καταναλωτικό κοινό, ο David Kim έδωσε μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία για την εταιρεία. Καταρχήν, ακολουθείται ένα σύστημα rotation με τον διευθύνοντα σύμβουλο να αλλάζει κάθε έξι μήνες ώστε «να διατηρείται η φρεσκάδα», η εταιρεία ανήκει πρακτικά στους εργαζομένους της και δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, άρα, σύμφωνα με τα στελέχη της, έχει στόχο την καινοτομία και όχι το κέρδος. Η ίδια η Huawei αυτοπροσδιορίζεται σαν «εταιρική κολεκτίβα» και όχι απλά σαν ιδιωτικά ελεγχόμενη εταιρεία.

Στόχος της εταιρείας είναι η «ουσιαστική καινοτομία με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών». Για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος η Huawei εστιάζει σε έξι τεχνολογίες κλειδιά. Καταρχήν, στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και τη «μεταφορά» της από το επίπεδο του software στο επίπεδο του hardware ώστε να είναι διαθέσιμη τόσο σε επίπεδο αυτόνομων συσκευών όσο και σε επίπεδο cloud εφαρμογών και υπηρεσιών. Δεύτερη τεχνολογία-κλειδί για τη Huawei θεωρείται η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, με την εταιρεία να διαθέτει αυτή τη στιγμή 500 κορυφαίους μηχανικούς να εργάζονται στο αντικείμενο, να ετοιμάζει 9 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης με αντικείμενο το 5G και να προγραμματίζει την επένδυση 600 εκατ. δολ. έως το 2018.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τρίτη κατά σειρά τεχνολογία είναι το EMUI 8.0, δηλαδή το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας που βασίζεται στο Android 8.0, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει ευφυή και προσωποποιημένη τεχνητή νοημοσύνη και να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες στον χρήστη. Ακολουθούν οι cloud υπηρεσίες, ο τομέας του IoT, συνδυασμένος με τις τεχνολογίες M2M και Cloud computing, αλλά και ο τομέας της ασφάλειας.

Μία ερώτηση που έρχεται μοιραία είναι «γιατί η Huawei έπρεπε να φτάσει μέχρι τη Φινλανδία για να συστηθεί στο καταναλωτικό κοινό». Η απάντηση ήρθε από τον επόμενο ομιλητή της εκδήλωσης, τον Φινλανδό Mikko Terho, CTO Mobile Software & Head of R&D Finland, ο οποίος επιβεβαίωσε αυτό που ήδη υποψιαζόμασταν ότι η χώρα των χιλίων λιμνών είναι και «πρωτοπόρος στις κινητές τεχνολογίες». Ας μην ξεχνάμε ότι η άλλοτε κραταιά Nokia είχε την έδρα της στη Φινλανδία και μεγάλο μέρος των πρώην εργαζομένων της απασχολείται πλέον στα διάσπαρτα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Μόνο η Huawei, στα δύο ερευνητικά της κέντρα, σε Ελσίνκι και Τάμπερε, απασχολεί 3.000 εργαζόμενους ως επιστημονικό προσωπικό.

«Ο κόσμος μας ξέρει για το τι κάνουμε, όχι το πώς και το γιατί». David Kim, Global Brand Director, Huawei Consumer Business Group

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Eric Zhou, Product Marketing Director Huawei Wireless Terminal Chipset BU, ο οποίος παρουσιάζοντας τη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα των SoC (System on Chip) ευθαρσώς δήλωσε ότι «αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας chipsets δεν θα τα κάνουμε καλύτερα». Φυσικά, στην παρουσίασή του κυριάρχησε ο επεξεργαστής Kirin 970 με ενσωματωμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολούθως τη σκυτάλη ανέλαβε ο Christophe Coutelle, Marketing VP for Software, ο οποίος μίλησε για τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές του νέου λειτουργικού συστήματος EMUI 8.0. Ο κ. Coutelle ανέφερε ότι τα προγενέστερα EMUI 5.0 και 5.1 ξεπέρασαν τους 80 εκατομμύρια χρήστες σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ αποκάλυψε γιατί το νέο λειτουργικό έλαβε τον αριθμό 8, πολύ απλά γιατί το «πλάγιο 8» είναι το σύμβολο του άπειρου και το νέο λειτουργικό με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης δίνει στον χρήστη «άπειρες δυνατότητες και ευκαιρίες».

Ο δρ Shang-Ling Jui, υπεύθυνος για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ίσως στο μέλλον δούμε μια τεχνητή νοημοσύνη ανάλογη της ανθρώπινης», για να συμπληρώσει χαριτολογώντας ότι «ίσως στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη αποκτήσει και PhD, ποιος ξέρει…». Ο δρ Shang-Ling Jui, για τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κάτι σαν την αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρου (κατά δήλωσή του), ανέφερε ότι πλέον η AI (Artificial Intelligence) θα κινηθεί σε τρία βασικά επίπεδα εξέλιξης: από το ρηχό στο βαθύ και από το εξειδικευμένο στο γενικευμένο σε επίπεδο γνώσης, ενώ δεν θα εκπορεύεται πλέον από τα δεδομένα (data) αλλά από την ίδια τη γνώση που θα συσσωρεύει.Source link