Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Β. Κορέα

39Στις 23.30 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ . Η έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. θα λάβει χώρα κατόπιν σχετικού αιτήματος που κατέθεσαν ΗΠΑ , Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) νέου τύπου, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Κατά την ίδια πηγή, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15. Σύμφωνα με τη Β. Κορέα, ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του.

 Source link