Συγκίνηση και λάμψη στην Τελετή Βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

60


Tις αθλήτριες και τους αθλητές που διακρίθηκαν το 2017 σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, καθώς και τους προπονητές τους, βράβευσε σε μία λαμπρή Τελετή η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

Τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βράβευσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, για την έμπρακτη, αμέριστη και συνεχή στήριξή του στον Αθλητισμό της χώρας και κυρίως στις αθλήτριες και τους αθλητές. Επίσης, απονεμήθηκε για πρώτη φορά το Ανώτατο Αριστείο «Δημήτριος Βικέλας» που θέσπισε η ΕΟΕ, για να τιμήσει κορυφαίους παράγοντες που έχουν προσφέρει εθελοντικά έργο στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στον Ελληνικό αθλητισμό γενικότερα και το βραβείο δόθηκε στην πρώην Υπουργό και μέλος της Ολομέλειας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά και στον επί πολλά χρόνια Πρόεδρο της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και πρώην Αντιπρόεδρο της ΕΟΕ, Παύλο Κανελλάκη.

Δόθηκε, επίσης, το έπαθλο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με  τίτλο «Sport Beyond Βorders», μετά από πρόταση της ΕΟΕ, στο Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, για όλα όσα έχει προσφέρει για την αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού θέματος στη Λέσβο. 

Τέλος τιμήθηκαν οι συντελεστές των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και οι νέοι χορηγοί της ΕΟΕ, ΤΟΥΟΤΑ ΕΛΛΑΣ, DELTA ISO και η  Πολωνική εταιρεία F4, που χορηγεί την αθλητική ενδυμασία για τους Χειμερινούς Αγώνες «ΠιονγκΤσανγκ 2018».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος αποκάλυψε ότι εντός του Ιανουαρίου θα καταθέσει το νέο Καταστατικό της ΕΟΕ στον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη για να το καταθέσει ως νόμο του Κράτους: «Δυστυχώς  η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παραμένει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και λειτουργεί με τις γνωστές αγκυλώσεις του Δημοσίου. 

Δεκάδες διοικητικά θέματα, όπως για παράδειγμα η οργάνωση των αθλητικών  αποστολών στο εξωτερικό, συμπιέζονται κάθε φορά από τα γραφειοκρατικά γρανάζια, που οδηγούν σε αυξημένο κόστος, σε χαμένες εργατοώρες, σε αναποτελεσματικότητα. Υποχρεωνόμαστε για κάθε υπόθεση που διαχειριζόμαστε να ανακαλύπτουμε τις  περίφημες «νόμιμες» διαδικασίες…

 Οι ίδιοι οι εργαζόμενοί μας, αδυνατούν να δείξουν την παραγωγική τους ικανότητα, να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναδείξουν τις δυνατότητές τους. Τα πάντα διεκπεραιώνονται σε αργή κίνηση, όχι ηθελημένα, όχι από έλλειψη ικανότητας, γνώσης ή προθυμίας, αλλά από υπερβολική δόση γραφειοκρατίας. 

Ανησυχώ ιδιαίτερα, γιατί υπάρχει άμεσος και ορατός κίνδυνος, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να διακόψει  τις  υποτροφίες προς τους αθλητές μας,  επειδή το καταστατικό μας δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα. Το Καταστατικό μας επιβάλλεται να εκσυγχρονισθεί άμεσα.

Η ΕΟΕ δεν είναι ένα οποιοδήποτε Ελληνικό Νομικό Πρόσωπο. Ο Ολυμπιακός Καταστατικός Χάρτης  καθορίζει το υπερεθνικό Δίκαιο του Ολυμπισμού και η ΕΟΕ οφείλει να το ακολουθεί.

Υπάρχει άμεση εξάρτηση από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όχι μόνο σε θέματα κανόνων αλλά και στον οικονομικό τομέα, αφού υπάρχουν σημαντικά κονδύλια που λαμβάνουμε από τη ΔΟΕ σε ετήσια βάση. 

Υπάρχει, όμως, και η Ολυμπιακή Φλόγα, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το Παναθηναϊκό Στάδιο, η υλική και άυλη περιουσία που διαχειριζόμαστε. 

Τέλος,  υπάρχει η βασική αιτία ύπαρξής μας: οι αθλητές και οι αθλήτριες,  νέοι άνθρωποι που ζητούν από την ΕΟΕ να τους στηρίζει.  Αυτοί οι νέοι και οι νέες, μορφωμένοι και συνειδητοποιημένοι, άριστοι γνώστες της τεχνολογίας, με μεγάλες δυνατότητες, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στα δρώμενα της ΕΟΕ. Πιστεύουμε  λοιπόν, ότι θα πρέπει να αυξηθεί  ο  αριθμός των αθλητών στη διοίκηση, ώστε να ακούγεται δυνατότερα ο λόγος τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, θα μας μεταφέρουν το πνεύμα και τον παλμό της εποχής. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στη ΔΟΕ όπου αθλητές μετέχουν σήμερα ενεργά στη διοίκησή της. 

Ταυτόχρονα, είναι πια καιρός να αρχίσει η σταδιακή εισαγωγή ηλικιακών ορίων για τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ,   σύμφωνα με τα πρότυπα της ΔΟΕ. Είναι καιρός να θεσπισθεί μέγιστος αριθμός θητειών και πρώτα απ´ όλους για τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, ώστε να υπάρχει συνεχής ανανέωση».

Επίσης, ο κύριος Καπράλος αναφέρθηκε και στο θέμα των κινήτρων των αθλητών: «Ας δοθούν επιτέλους κίνητρα μοριοδότησης  για την εισαγωγή των αθλητών – μαθητών σε ανώτερες σχολές της αρεσκείας τους με επιπλέον μπόνους στα ολυμπιακά αθλήματα.  

Ας επιτραπεί στους Ολυμπιονίκες να υπηρετούν στο Δημόσιο ή στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αθλητικής τους ζωής. Όταν θα σταματήσουν  να αγωνίζονται, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ελληνικό αθλητισμό, ανάλογα με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους.

Τα χρηματικά πριμ που προσφέρει η Πολιτεία, προτείνουμε να δίνονται στους αθλητές μέσα σε 6 μήνες από την κατάκτηση της διάκρισης. Εφόσον η Πολιτεία δεν έχει χρήματα – και αυτό το γνωρίζουμε όλοι- ας μειώσει τα ποσά. Λιγότερα χρήματα που θα καταβάλλονται, όμως, άμεσα και όχι όταν πιά ο αθλητής θα έχει βγει στην «αθλητική σύνταξη».

Τέλος ζήτησε από τους επιφανείς οικονομικά επιχειρηματίες να στηρίξουν το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκιο”:

«Καλώ την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, γνωρίζοντας πολύ καλά το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί, να βοηθήσει τους ήρωες του ελληνικού αθλητισμού. Αυτά τα παιδιά που διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μας και που προσφέρουν χαρά και υπερηφάνεια στους  απανταχού Έλληνες. 

Προσκαλώ λοιπόν και πάλι, τους Έλληνες επιχειρηματίες να συμβάλλουν στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή για το Τόκιο».

Τα χρήματα της «υιοθεσίας» τα λαμβάνουν απευθείας οι αθλητές, χωρίς καμία παρέμβαση της  ΕΟΕ ή των Ομοσπονδιών.  Οι αθλητές που ευεργετήθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα, αναγνώρισαν την πολύτιμη στήριξη που τους παρείχε και δεν είναι μυστικό ότι και τα έξι μετάλλια του Ρίο, κατακτήθηκαν από «υιοθετημένους» αθλητές».

Στην Τελετή Βραβεύσεων παρέστησαν, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, οι βουλευτές Άννα Καραμανλή, Γιώργος Μαυρωτάς, Ιωάννης Σαρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος Μανώλης Κατσιαδάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Γιώργος Ανδρεάδης, ο Πρόεδρος της Φιλίππου Ένωσης Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ και πολλές προσωπικότητες από τον αθλητικό, πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο.
Πηγή:www.gazzetta.grSource link