Έρευνα για το πλοίο με τα εκρηκτικά ξεκινά η Τουρκία

45Τούρκοι αξιωματούχοι ερευνούν την υπόθεση του πλοίου που κατασχέθηκε από το Ελληνικό Λιμενικό και μετέφερε εκρηκτικά, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Σε ανακοίνωση της πρεσβείας, που δημοσιεύεται, αναφέρεται: «Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν έρευνα σχετική με την υπόθεση του φορτηγού πλοίου Andromeda με σημαία Τανζανίας, που κατασχέθηκε από το Ελληνικό Λιμενικό στις 7 Ιανουαρίου 2018 ενώ μετέφερε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών, από τα λιμάνια της Μερσίνης και του Ισκεντέρουμ».

«Σύμφωνα με τα ευρήματα, το πλοίο επρόκειτο να κατευθυνθεί στο λιμάνι του Τζιμπουτί της Αιθιοπίας (και όχι στη Λιβύη) από τη Μερσίνη και πως μετέφερε 419.360 κιλά επικίνδυνων υλικών σε 29 γεμάτα κοντέινερ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με το φορτίο του πλοίου, η πρεσβεία σημειώνει ότι η άδεια δόθηκε βάσει του τουρκικού νόμου για την εξαγωγή τέτοιων υλών στην Αιθιοπία και επισημαίνει πως σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα όλα έγιναν όπως ορίζει η προκαθορισμένη διαδικασία.

«Απαιτούμε τα έγγραφα αλλά και οι καταθέσεις του πληρώματος που έχουν συγκεντρωθεί από τις ελληνικές αρχές να σταλούν άμεσα στις αρμόδιες αρχές», αναφέρει η ανακοίνωση που σημειώνει ότι «η Τουρκία είναι σε στενή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης και με τον ΟΗΕ για το ζήτημα».

 

topontikiSource link