Μόνο για παράνομη είσοδο κατηγορούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί,έρευνα για κατασκοπεία

53Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν αποσπασματικά δηλώσεις του, με αποτέλεσμα να παρερμηνευτούν. Έτσι, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία-και όχι ότι διερευνήθηκαν για κατασκοπεία, όπως δήλωσε στην πραγματικότητα ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Ο Μποζντάγ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» δήλωσε:

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Τι είπαν στη μεταφράστρια οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Η μεταφράστρια Τζανάν Χουσεΐν Τουρτογκάν που μίλησε με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στην Τουρκία εμφανίστηκε σε  τηλεοπτική εκπομπή και αποκάλυψε τα όσα της είπαν στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Όπως τόνισε, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι στενοχωρημένοι, ωστόσο αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία.

 

 Source link