Συνομιλίες και καταθέσεις από τη δράση της οικογενειακής σπείρας των ΑΤΜ

23Οι αστυνομικοί τις Ασφάλειας Αττικής κατάφεραν να συλλάβουν 8 άτομα, ανάμεσα τους μια 46χρονη γυναίκα και τους δυο γιους της, που φαίνεται να έπαιζαν κεντρικό ρόλο στην σπείρα.

Tηλεφωνικές κωδικοποιημένες συνομιλίες και καταθέσεις, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece από τη δράση της ομάδας των 8 που ανατίναζαν ΑΤΜ για να αρπάξουν χρήματα.

Βασικά μέλη της σπείρας ήταν μια μητέρα με τα δυο της παιδιά και όπως ομολόγησε ο ένας από τους κατηγορούμενους είχε δει στο ίντερνετ πώς ακριβώς έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη φιάλη προπανίου για να προκαλέσουν την έκρηξη και να πάρουν την κασετίνα με τα ευρώ.

Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους διαπίστωσαν ότι στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν τις λέξεις με αναγραμματισμό ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί. Μάλιστα σας παραθέτουμε έναν τέτοιο διάλογο με αναγραμματισμό σε λέξεις.

Α.Κ: «που είσαι αδελφέ;»

Π.Γ: «τώρα έρχομαι»

Α.Κ: «έλα»

Π.Γ: «σε τρία πταλε παιρνωπε κι έρχομαι»

Α.Κ: «τι κάνεις;

«Π.Γ: «σε τρια πταλε ρνωτα το μια κι έρχομαι ( σε τρία λεπτά παίρνω το αμάξι και έρχομαι)

Α.Κ: «ποιο ξια ρε;»

Π.Γ: «τσεκα εκει ρε ( εκεί που ήσουν κάτσε)

Εκτός από το ίντερνετ για πληροφορείς σχετικά με το προπάνιο και το πώς μπορείς να προκαλέσεις έκρηξη σε ένα ΑΤΜ, υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία στην οποίο ο ένας από τους δράστες τηλεφωνεί σε κατάστημα με φιάλες προπανίου γιατί δήθεν ψάχνει, για την νόμιμη και επίσημη εργασία του, μία όσο πιο μικρή γίνεται φιάλη με προπάνιο …

Υπάλληλος καταστήματος : «Καλησπέρα παρακαλώ τι θέλετε;»

Κατηγορούμενος  «Θέλω μια φιάλη προπανίου»

Υπάλληλος καταστήματος: «Προπάνιο ;»

Κατηγορούμενος: «Ναι, ναι»

Υπάλληλος καταστήματος: «Είσαι στο παλιό μαγαζί μαζί;»

Κατηγορούμενος:  «Στο παλιό είμαι, ναι»

Υπάλληλος καταστήματος: «Θα έρθει το παλικάρι τώρα, περίμενε»

Κατηγορούμενος: «Θα έρθει εδώ;»

Υπάλληλος καταστήματος «Ναι, ναι»

Κατηγορούμενος: «Ωραία μπορώ να σου κάνω μια ερώτηση; Πήγα εδώ πιο κάτω σε ένα μάστορα και είχε μια άδεια μπουκάλα με 100 ευρώ και μπορεί λέει να τη γεμίσει προπάνιο. Γίνεται αυτό ρε φίλε;»

Υπάλληλος καταστήματος: «Όχι, όχι η ασετιλίνη γεμίζει μόνο με ασετιλίνη.»

Κατηγορούμενος: «Δεν γεμίζει ε;»

Υπάλληλος καταστήματος: «Όχι, όχι δεν γεμίζει και στο εργοστάσιο να την πάω δεν θα μου τη γεμίσει».

Κατηγορούμενος: «Δηλαδή εσύ σε μικρό μέγεθος δεν έχεις με τίποτα;»

Υπάλληλος καταστήματος: «Βγαίνουν μόνο σε πολύ μικρές μιας χρήσης κάτι κίτρινες έχεις δει;»

Κατηγορούμενος: «Κάτι κίτρινες ;»

Υπάλληλος καταστήματος: «Το μαπ γκας που λέμε»

Κατηγορούμενος: «Δεν τις ξέρω, γιατί δεν είμαι του επαγγέλματος»

Υπάλληλος καταστήματος: «Είναι μιας χρήσης αλλά δεν είναι ακριβώς προπάνιο, είναι μείγμα ασετιλίνης με προπάνιο»

Κατηγορούμενος: «Έχεις εσύ κάποια στο μαγαζί ;»

Υπάλληλος καταστήματος: «Δεν έχω, αλλά άμα δεις στο ίντερνετ, μαπ γκαζ λέγονται, είναι κάτι πολύ μικρές κίτρινες».

Αποκαλυπτική όμως είναι και η κατάθεση στις Αρχές ενός από τους συλληφθέντες, ο οποίος ομολογεί όσες επιθέσεις έχει κάνει η σπείρα, ενώ, όπως είπε, στόχος τους είχε γίνει ακόμα και ένα ΑΤΜ στην περιοχή της Άρτας…

«…..το πως ανατινάζεις ένα ΑΤΜ το είδα στο ίντερνετ και είπα να το δοκιμάσω γιατί δεν θα πάθαινε και κανένας τίποτα. Στο χωριό αυτό πήγαμε δυο φορές γιατί την πρώτη φορά δεν προλάβαμε να τη κάνουμε. Τη δεύτερη φορά που πήγαμε, μετά από τέσσερις ημέρες εκεί, προς το τέλος του 2017, πήραμε ένα φορτηγάκι που ήταν αραγμένο σε μια πλατεία και το χρησιμοποιήσαμε για να πάμε στο ΑΤΜ που ήταν σε μια τράπεζα. Εκεί, εγώ χρησιμοποίησα τη μπουκάλα οξυγόνου, που είχαμε φέρει, και καλώδια, που είχα συνδέσει, και αφού άνοιξα την κάνουλα της μπουκάλας με σωληνάκι, έβαλα αέριο στο κενό που έχει το ΑΤΜ και που βγαίνουν τα λεφτά. Με το τέιζερ κάναμε σπινθήρα και το ΑΤΜ ανατινάχθηκε.

Στα μέσα του Γενάρη του 2018 ανατινάξαμε ένα ΑΤΜ στη Δάφνη. Το ΑΤΜ βρισκόταν έξω από ένα σούπερ μάρκετ. Σε αυτό πήγα εγώ με κλεμμένη μηχανή, που μας είχε φέρει ένα άλλο άτομο. Από αυτό το ΑΤΜ πήραμε λεφτά και, αν θυμάμαι καλά, ήταν παραπάνω από 50.000 ευρώ, τα οποία μοιραστήκαμε. Τη μηχανή την αφήσαμε κάπου στα Πετράλωνα. Μετά από 5 ή 6 ημέρες κάναμε άλλα δυο ΑΤΜ σε Βάρη και Βάρκιζα δεν τα καταφέραμε να πάρουμε τα λεφτά στη μια περίπτωση δεν μπορέσαμε να μπούμε στην τράπεζα γιατί είχε αλεξίσφαιρα τζάμια»΄

Η ανακοίνωση της Ελληνικής αστυνομίας

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε προχθές (11-03-2018), από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σε περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν συνολικά (8) μέλη του κυκλώματος – όλοι τους ημεδαποί, (6) άνδρες ηλικίας από 22 έως 32 ετών και (2) γυναίκες 21 και 46 ετών, αντίστοιχα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της ληστείας κατά συναυτουργία, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, διακεκριμένων φθορών, για έκρηξη και παράβαση του νόμου για τα όπλα και τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί μία ληστεία, (6) συνολικά περιπτώσεις εκρήξεων σε ΑΤΜ, τετελεσμένες και σε απόπειρα, διάρρηξη καταστήματος, δύο κλοπές οχημάτων και κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ενώ παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή της σε δεκάδες ακόμη περιπτώσεις εκρήξεων σε ΑΤΜ.

Από τις έρευνες των αστυνομικών σε (8) συνολικά χώρους (οικίες και χώρους στάθμευσης οχημάτων) σε Αττική, έχουν κατασχεθεί – μεταξύ άλλων – κασετίνα χρημάτων από ΑΤΜ, τρία οχήματα, φιάλη αερίου με ειδική συνδεσμολογία, το χρηματικό ποσό των 1.595 ευρώ και εγκατεστημένο φυτώριο καλλιέργειας κάνναβης, μέσω της υδροπονικής μεθόδου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2017, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργούσε με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων και δραστηριοποιούνταν ιδίως στη διάπραξη διαρρήξεων σε ΑΤΜ, με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου «PLOFKRAAK», σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής αλλά και της Άρτας.

Τα μέλη της ομάδας δρώντας με διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι), προκειμένου να καθιστούν δυσχερή την ταυτοποίηση τους και τη διασύνδεση τους με τις εγκληματικές τους πράξεις, φρόντιζαν κατά την παράνομη δράση τους να:

Καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες και να φορούν γάντια, ενώ παράλληλα διέθεταν και κατάλληλα «επιχειρησιακό» εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα είχαν στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα, τα οποία δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις ληστειών για να ακινητοποιούν τους παθόντες, καθώς επίσης και τα απαραίτητα διαρρηκτικά εργαλεία, όπως μπουκάλες οξυγόνου, συνδεσμολογίες, λοστούς και κατσαβίδια για να παραβιάζουν τις θύρες εισόδου των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και να προκαλούν τις εκρήξεις.

Μεταβαίνουν στα σημεία τέλεσης των αξιόποινων πράξεων και να διαφεύγουν από αυτά είτε με κλεμμένα οχήματα (ΙΧΕ αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες), τα οποία είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, είτε με δικά τους οχήματα με κλεμμένες πινακίδες.

Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω «επιχειρησιακών» τηλεφωνικών συνδέσεων και να χρησιμοποιούν κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες λέξεις με αναγραμματισμό και κωδικοποιημένες λέξεις όπως «κοπέλες» όταν αναφέρονταν σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και «ουρά», αναφερόμενοι σε παρουσία αστυνομικών. Μάλιστα, προκειμένου να ενημερώνονται για την παρουσία και τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων είχαν εφοδιαστεί και με φορητούς ασυρμάτους, τους οποίους είχαν συγχρονίσει στις συχνότητες της Αστυνομίας.

Αποκρύπτουν τα μέσα τέλεσης των αξιόποινων πράξεων τους (διαρρηκτικό εξοπλισμό και οχήματα) σε ειδικούς για αυτό το σκοπό μισθωμένους χώρους στάθμευσης, οι οποία βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τους στόχους και χρησιμοποιούνταν είτε ως «καβάτζες» είτε ως «ορμητήριο» της εγκληματικής ομάδας.

Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και χώρους σε περιοχές της Αττικής, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κασετίνα χρημάτων από ΑΤΜ,

το χρηματικό ποσό των (1.595) ευρώ,

(3) συνολικά οχήματα (δύο μοτοσικλέτες και ΙΧ αυτοκίνητο)

μεταλλική φιάλη οξυγόνου, με προσαρμοσμένο διπλό μανόμετρο μέτρησης πίεσης,

(11) κλειδιά οχημάτων διαφόρων μαρκών,

(2) φορητοί ασύρματοι συγχρονισμένοι σε συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας,

πιστόλια με αβολίδοτα φυσίγγια,

ενδύματα (φόρμες, γάντια, μπουφάν με κουκούλες και κουκούλες “ full face ” ),

μεταλλικός λοστός και εργαλείο θραύσης τζαμιών,

συσκευή TASER,

(3) ζυγαριές ακριβείας και

(4) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν 70 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.

Στην οικία μάλιστα τριών εκ’ των συλληφθέντων, ηλικίας 23,27 και 46 ετών, βρέθηκε εγκατεστημένο φυτώριο καλλιέργειας κάνναβης μέσω της υδροπονικής μεθόδου, το οποίο αποτελούνταν μεταξύ άλλων από (21) γλάστρες με δενδρύλλια κάνναβης, (9) ενισχυτές ρεύματος, (8) λάμπες, (3) αποροφητήρες, (2) ανεμιστήρες, (2) χρονοδιακόπτες, ηλεκτρονικό θερμόμετρο, φίλτρα, λίπασμα για καλλιέργεια και κάμερα.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει η εμπλοκή των συλληφθέντων σε συνολικά (11) περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων, που έλαβαν χώρα από 16 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα στην τέλεση:

(6) συνολικά εκρήξεων σε ΑΤΜ, με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου «PLOFKRAAK» σε Άγιο Ιωάννη Ρέντη, Βάρη, Βάρκιζα, Δάφνη, Καμίνια και Άρτα,

μία διάρρηξη σε κατάστημα στην Αττική,

δύο κλοπές οχημάτων ( ΙΧ φορτηγό – αγροτικό και μοτοσικλέτα) και μία περίπτωση κλοπής πινακίδων σε Αττική και Άρτα και

κλοπή χρηματικού ποσού από ιδιώτη στην Αττική.

Πλούσιο είναι ωστόσο και το ποινικό παρελθόν των συλληφθέντων καθώς οι (5) από αυτούς είναι σεσημασμένοι για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των απλών και διακεκριμένων κλοπών, των ληστειών, της απειλής και παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκαν χθες (12-03-2018) στην Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.

Cnn, ελληνική αστυνομίαSource link