Τζινα Χάσπελ: Ποία είναι η νέα επικεφαλής της CIA – Μυστικές φυλακές και βασανισμοί στο «μαύρο» βιογραφικό τη

32


Ο Αμερικανός Πρόεδρος θέτει εκτός κυβέρνησης στον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Νέος υπουργός Εξωτερικών ορίζεται,  ο Μάικ Πομπέο, μέχρι σήμερα διευθυντής της CIA.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι τοποθετείται ως νέα διευθύντρια στην CIA η Τζίνα Χάσπελ. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της υπηρεσίας που αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξήγησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον διορισμό του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Δεν έχω μιλήσει με τον Τραμπ, δεν ξέρω γιατί με έδιωξε», λέει ο Τίλερσον

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε το πρωί με τον πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους, όμως είναι ευγνώμων επειδή μπόρεσε να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει πως το να υπηρετείς το δημόσιο είναι ένα ευγενές καθήκον και δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς γι’ αυτό», δήλωσε ο Στιβ Γκολντστάιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε πως θέλει να ανανεώσει τη διπλωματική ομάδα του πριν από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.

«Είχαμε διαφωνίες για το Ιράν»

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχείρησε να δώσει και άλλη διάσταση στο ζήτημα της αποπομπής Τίλερσον. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ έκανε λόγο για διαφωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για να εξηγήσει την αποπομπή του, επικαλούμενος ιδιαίτερα το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Συνενοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», είπε ο Τραμπ αναχωρώντας για την Καλιφόρνια από τους κήπους του Λευκού Οίκου. «Όταν κοιτάζετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει», εξήγησε.

Τραμπ: ο Πομπέο είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά

Ο Τραμπ δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά! Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Συγχαρητήρια σε όλους!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter ανακοινώνοντας την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, τον διορισμό του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και της νέας επικεφαλής της CIA σε ένα tweet.

«Ιστορικό ορόσημο η επιλογή της Χάσπελ»

«Η Τζίνα Χάσπελ, η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, επελέγη να αντικαταστήσει τον διευθυντή (Μάικ) Πομπέο και θα είναι η πρώτη διευθύντρια της CIA, ένα ιστορικό ορόσημο. Ο Μάικ (Πομπέο) και η Τζίνα (Χάσπελ) έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του προς την Washington Post.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ίδια η Χάσπελ σε ανακοίνωσή της δήλωσε ενθουσιασμένη με την προαγωγή της.

«Ύστερα από 30 χρόνια ως αξιωματούχος στη CIA, ήταν τιμή μου που υπηρέτησα ως αναπληρώτρια διευθύντρια δίπλα στον Μάικ Πομπέο τον περασμένο χρόνο», ανέφερε η Χάσπελ, σύμφωνα με την Washington Post. «Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ για την ευκαιρία», δήλωσε η Χάσπελ, και εξέφρασε την ελπίδα να φανεί αντάξια «της εμπιστοσύνης του σε εμένα, να με επιλέξει για τη θέση της επόμενης διευθύντριας της CIA».

Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη 61χρονη, με «μαύρο» βιογραφικό που συγκαταλέγεται στους σκληρούς της υπηρεσίας και με τον διορισμό της δίχασε το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η ίδια διοικούσε το 2002 μία από της μυστικές φυλακές της CIA στην Ταϊλάνδη, στην οποία μεταφέρονταν κρατούμενοι, κυρίως ύποπτοι για τρομοκρατία που είχαν απαχθεί χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχουν δικαίωμα σε δίκη ή υπεράσπιση.

Σύμφωνα με αναφορά της επιτροπής πληροφοριών του Κογκρέσου στη συγκεκριμένη μυστική φυλακή, οι κρατούμενοι υποβάλλονταν συστηματικά σε βασανιστήρια εικονικού πνιγμού και σε άλλες παράνομες ανακριτικές μεθόδους.

Επίσης διετέλεσε επιτελάρχης του Χοσέ Ροντρίγκεζ, τότε διοικητή της αντιτρομοκρατικής πτέρυγας της CIA. Στα απομνημονεύματά του, ο Ροντρίγκεζ «κάρφωνε» την Χάσπελ ως την συντάκτρια απόρρητου τηλεγραφήματος με το οποίο διέτασσε την καταστροφή δεκάδων βιντεοταινιών, στις οποίες απεικονίζονταν τα βασανιστήρια στην μυστική φυλακή που διοικούσε, στην Ταϊλάνδη.

Το Ευρωπαϊκό κέντρο προστασίας Συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ζητήσει επανειλημμένα την δίωξή της για επίβλεψη βασανισμών.

Η ίδια διατηρεί ένα πολύ χαμηλό δημόσιο προφίλ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την έλλειψη φωτογραφιών της, παρά το γεγονός ότι έχει υπηρετήσει σε πολλές επιτελικές θέσεις.

*Σημειώνεται ότι τυπικά, η Χάσπελ δεν είναι ακόμα επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς εκκρεμεί η επικύρωση του διορισμού από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου. Εκτός απροόπτου η επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει την επιλογή Τραμπ, ονομάζοντας την, την πρώτη επικεφαλής της CIA στην ιστορία.

H πρώτη αντίδραση από Βερολίνο

Η αποπομπή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δεν θα οδηγήσει σε βελτίωση στις τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ.

«Η αποπομπή του Ρέξ #Tillerson δεν βελτιώνει τίποτα», ανέφερε ο Ροτ σε ανάρτησή του στο Twitter.Source link