Ο Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Συνεδριάζει εκτάκτως η Συμμαχία

14O Τραμπ απείλησε  τoυς αρχηγούς κρατών της Συμμαχίας, ότι θα  αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο. Οι χαμηλές αμυντικές δαπάνες πολλών συμμαχικών κρατών, που απέχουν από τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις ένοπλες δυνάμεις έχουν προκαλέσει την οργή του Αμερικανού προέδρου.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για νέα επίθεση του Τραμπ κατά τη διάκρεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού πρακτορείου, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τις χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, την Ουκρανία και τη Γεωργία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για να πραγματοποιηθεί έκτακτη συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο τα μέλη της.

Ιδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα σήμερα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας. Μάλιστα, επανέλαβε σε έντονο τόνο τη θέση του ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο του 2% για τις αμυντικές τους δαπάνες σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, οι εν λόγω πηγές που επικαλείται το Reuters διέψευσαν την είδηση που μεταδίδει το γερμανικό dpa ότι ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια από πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τον πυλώνας της ευρωατλαντικής ασφάλειας από την δεκαετία του 1950.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει από χθες στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής του NATO, όπου ζήτησε τον διπλασιασμό του ετήσιου στόχου αμυντικών δαπανών από 2% σε 4%.

Η πρωτοφανής ενέργεια για πρόεδρο των ΗΠΑ, έρχεται ως επιστέγασμα της ταραχώδους Συνόδου του ΝΑΤΟ κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε σφοδρά στους συμμάχους για το ύψος των αμυντικών τους δαπανών και κυρίως στη Γερμανία η οποία στηρίζει τον ρωσικό αγωγό Nordstream.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε επίσης ζήτησε τον διπλασιασμό του ετήσιου στόχου αμυντικών δαπανών από το 2% του ΑΕΠ στο 4% και αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα. Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να «μαζέψει» τα λεγόμενα του προέδρου, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται για επίσημη πρόταση.Source link